Ültetés/Gondozás/Metszés

A rózsa-termelők által előállított rózsa növények között, még a fajta azonosaknál is lehetnek, kisebb, nagyobb különbségek, így az itt felsorolt ültetési, gondozási, és metszési javaslatok, az általunk előállított rózsa növényekre vonatkoznak.

Ültetési idő/Mód:

A szabad-gyökerű rózsanövények  (föld nélkül / cserép nélkül / levelek nélkül) ültetési ideje   Október / November/December és  Február / Április  között van, amikor nincs jelentősebb nagyobb fagy.   Ha ön mégis fagy idején ültetne, szabad-gyökerű rózsanövényeket : Egy kis éjszakai fagy nem jelent problémát a szabad-gyökerű rózsanövényeknek. Ez esetben, ültetéskor a rózsákat 20 cm magasságig halmozzuk fel földdel.

A  szabad gyökerű rózsanövényeink a kézhezvételtől számított 1-2 hétig is eltarthatók . Tároláshoz a rózsákat kicsomagolás után, egy vödör vízbe helyezzük.(lehetőleg árnyékos fagytól mentes helyre, de 10 foknál ne melegebbre). Az ültetés trágya nélkül történjen. Az ültető gödröt alaposan öntözzük meg, ezzel egy iszapos ültetést hajtunk végre.


A cserepes/előnevelt rózsanövényeink, tetszőleges időben, és egész nyáron   ültethetők , pontosabban egész évben, amikor nincs nagyobb fagy. A cserepes/előnevelt rózsanövények kézhezvételtől számított, akár 1-2 évig is eltarthatóak. Tárolásuk, a szabadban, locsolgatással történjen. A nagyobb fagyos időben, fagymentes, de 10 foknál ne melegebb helyen tároljuk.

Most ültetnél? Aktuális biztonságos ültetési mód: Cserepes(előnevelt) és Szabad-Gyökeres rózsáink.

Cserepes/előnevelt Rózsatő/Rózsafa ültetése:

ültetési folyamat:

 • A talaj előkészítése ( meglazítása, gyomlálása..)
 • A műanyag cserepet kézzel nyomkodjuk, lazítsuk meg. Majd, fejjel lefelé fordítva vegyük ki a cserépből a növényt, a földdel edjütt.
cserepes előnevelt rózsatő(bármikor kiültethető)
cserepes( előnevelt) rózsatő
 • Iszapos ültetésre törekedjünk,és mellőzzük a trágya használatát . Előfordulhat, hogy a nem megfelelő trágya, akár a gyökérzet megégetéséhez is vezethet.
 • A nálunk megvásárolt cserepes rózsatő és rózsafa, már tartalmazza az erre az időszakra kellő, neki megfelelő műtrágyát.
 • A kiültetett növénynek a tápanyagot, évi két alkalommal célszerű pótólni, tavasszal, és nyár vége felé. A megfelelő műtrágya, és az esetleges permetszerek, pontos felvilágosításában vásárláskor szívesen segítünk.

Locsolás:

 • A cserepes növény számára ültetéskor, az intenzív locsolás ami szükséges.
 • Rózsafa, és bokorrózsa esetén is, kis tükröt (rézsűt) csináljunk ,ahol locsoláskor a víz meg tud állni. A locsolás, eredésig intenzív legyen, ez után, inkább ritkábban , de bőségesen locsoljuk. A pangó vizet nem szereti.
cserepes, előnevelt rózsatő
 • A talajban lévő esetleges rágcsáló ,vagy egyéb járatok végett,a kapálgatásról se feledkezzünk meg !
 • Rózsafa esetén a karót helyezzük, rögzítsük mellé.

Szabad-gyökeres Rózsatő/Rózsafa ültetése:

szabad gyökeres rózsatő
szabad gyökeres rózsatő

Tippek a Rózsáinkhoz,a szabad-gyökeres ültetéskor:

 • Ültetés előtt ,egy vödör vízbe helyezni a tőke gyökerét, egy napra, hadd szívja meg magát.
 • A talaj előkészítése ( meglazítása, gyomlálása..)
 • Iszapos ültetésre törekedjünk,és mellőzzük a trágya használatát . Előfordulhat, hogy a nem megfelelő trágya, akár a gyökérzet megégetéséhez is vezethet. A növény számára ebben az időszakban, az őszi vagy a kora tavaszi( hűvös ) időjárás ami leginkább kell.

Locsolás:

 •  Rózsafa, és bokorrózsa esetén is, kis tükröt (rézsűt) csináljunk ,ahol locsoláskor a víz meg tud állni. A locsolás, eredésig intenzív legyen!
 • A talajban lévő esetleges rágcsáló ,vagy egyéb járatok végett,a kapálgatásról se feledkezzünk meg !
 • Rózsafa esetén a karót helyezzük, rögzítsük mellé.

Hogy a legszebb formáját ,mutassa a már elültetett kedvenced…

Gondozás télen:

Talán a leggyakoribb kérdés, és félelem, a kezdő kerti rózsa tulajdonosoktól, a téli védelem. Megosztunk veletek néhány jó hírt! A mostani téli fagyos időszakok Magyarország legnagyobb területén, kíméletes a rózsanövények számára. A díjnyertes fajtáink legtöbbje, remek ellenállósággal rendelkeznek a faggyal szemben. Néhány intézkedést érdemes azért elvégezni, és követni, ha kedvenceinket, a jövő évben is legnagyobb pompájukban szeretnénk látni!

Fontos tudni!– A szabad-gyökeresen ősszel elültetett rózsanövényt ne féltsük a téli elfagyástól. Ezek a rózsanövények, remekül érzik magukat, hisz, több hónapjuk van tavaszig, hogy le ereszkedjenek a gyökereik, és nyár elején már virágpompát mutathassanak csodálójának!

Ugyanúgy kell bánnunk velük télen, mint a már meglévő, kertünkben lévő rózsanövényekkel.

 • Télen Rózsafa : A nálunk megtalálható fajták többsége, jól ellenállóak a fagyokkal szemben is!
 • Ha mégis féltjük a tőkét, vagy Kommersz, klasszikus fajta rózsát választunk, javaslatunk, irreális tartós – 10 foknál takarjuk, (Rózsafa esetén, a koronát, a felső szemzés részétől) de semmiképpen ne maradjon rajta egész télen. Amint elment a nagy fagy, vegyük le róla a takarást, ezzel elkerülve, hogy elkezdjen hajtani alatta, a tél folyamán!
 • Télen Bokorrózsa :A nálunk megtalálható fajták többsége, jól ellenállóak a fagyokkal szemben is!
 • Ha mégis féltjük a tőkét, vagy Kommersz, klasszikus fajta rózsát választunk, javaslatunk, a fagyok kezdetekor, húzzunk földet a szemzés részhez, ezzel védve a tőkét. Kora tavasszal, húzzuk el a takarást.

Gondozás év közben:

Hogy a virágok királynőjeként nevezzük a rózsanövényeket, nem véletlen. Ápolni és gondozni kell őket, és környezetüket, ez által tudnak mindenkinél jobban tündökölni!

 • Távolítsa el a gyomokat az ágyásokról, amikor a talaj nedves és laza. Távolítsa el ezeket a gyomnövényeket a gyökerekkel együtt, és dobja őket a komposztba.
 • Szellőztesse a talajt! A rózsanövények körül! Minden rózsa szereti a laza, levegős talajt . Ezt kapálgatással tudjuk elérni, a legegyszerűbben. A levegő ezeken a finom csatornákon keresztül juthat el a rózsa gyökereihez, ez aktiválja és támogatja a talajéletet, és optimális fejlődést.
 • Ne locsoljuk túl őket! A frissen elültetett rózsanövények intenzív locsolást igényelnek, ezzel elősegítve a gyökeresedésüket. A már meglévő rózsáinkat viszont, a pangó, folytonos locsolástól mellőzük ! A rózsanövények kész gyökérzete akár 7 méterre is leereszkedhet, itt már találnak maguknak vizet. Így, ezeket, a korábban már elültetett rózsákat, ritkábban locsoljuk, de akkor bőségesen!
 • A tápanyagra szükségük van ! A már előző években elültetett rózsáinknak, adjunk tavasszal totális műtrágyát, vagy szerves trágyát. Dolgozzuk bele a földbe, tőke köré. Ezzel elősegítjük, a virágzását, lombozatát.

Metszés:

Valószínűleg ez az   egyik  legfontosabb ápolási intézkedés : A rózsák rendszeres metszése .

Rendszeresen metszed a rózsádat minden tavasszal, ősszel és év közben? Amennyiben igen, sok jót teszel vele a rózsanövényeidnek!

 • A nem metszett rózsák megöregednek. Idővel a hajtások hosszúak és lombtalanok lesznek – a rendszeres metszés ezt ellensúlyozza, és támogatja a növényeket az erős hajtások és lenyűgöző virágok kialakításában .
 • A metszés támogatja az erősebb növekedést , így növénye minden egyes metszés után még lenyűgözőbbnek tűnik.
 • A rózsák metszésével más gondozási intézkedéseket is megkönnyítenek: könnyebb a gyomlálás, a trágyázás és az öntözés. Ezenkívül a levelek könnyebben száradnak, ami viszont csökkenti a gombás fertőzés valószínűségét .

Alapvető probléma, hogy a hobbikertészként valamit rosszul csinál a rózsa vágásakor, legrosszabb esetben akár meg is sértheti a növényt? Az aggodalom alaptalan, mert a rózsák általában meglehetősen robusztusak ebből a szempontból. A vágásmélységgel szabályozhatja az új hajtások növekedési potenciálját – ne legyen félénk ! Ennek ellenére érdemes betartani néhány fontos alapszabályt:

Tavaszi visszametszés
 • Tavasszal vágjuk vissza kerti rózsáinkat, 2-3 szemre,(a zöld ágakat, az elöregedett részeket ne bántsuk)Futórózsa esetében az oldalhajtásokra értendő-ezzel, nagyban hozzá járulunk, a formás és dús virágzásokhoz.
Késő őszi visszametszés
 • Késő ősszel, kissé rövidítsük le az ágakat, metsszük le az esetleges virágokat, hajtásokat,ezzel segítünk a rózsának felkészülni a téli fagyos időszakra, és az esetleges hó súlya sem sérti meg kedvencünket!

 • Év közben, távolítsuk el a vadhajtásokat, a lehető leghamarabb.
 • Vágóeszközként éles és tiszta rózsaolló ajánlott. A meglehetősen tompa felszerelés összetörheti a ágakat, és így megsérülhet.

Metszés,a tavasz, és őszi időszak között:

 • Tearózsák, (vágó rózsák): Az év első elvirágzása után, az adott ágakat, metsszük félbe, ezután a másod, és többi elvirágzáskor, az adott ágakat már kisebbre metsszük, körülbelül, 1/3,1/4-énél.
 • Ágyás(parkrózsáink):Az Elvirágzások után, az adott ágakon lévő elvirágzott csokrokat metsszük le.
 • Kis növekedésű tea-és parkrózsáink: Az elvirágzások után, az adott ágakon lévő elvirágzott csokrokat metsszük le.
 • Talajtakaró(kúszó rózsáink): Ezek a rózsák általában, már elvirágzás előtt megmutatják újabb hajtásukat az ágakon, így mutatva, hol metsszük le őket.
 • Nagy bokorrózsáink(félfutók):Az év első elvirágzása után, az adott ágakat, metsszük félbe, ezután a másod, és többi elvirágzáskor, az adott ágakat már kisebbre metsszük, körülbelül, 1/3,1/4-énél.
 • Futórózsáink: Elvirágzások után, az oldalhajtásokat, vágjuk vissza 3-4 szemre. Az alulról felfelé törő vékony ágakat tavasszal, 2-3 szemre metsszük vissza, az erős ágakat kötözzük csak fel, így kapunk dús és erős virágzást.

Fontos:-Az év közbeni metszéssel elősegítjük a mihamarabbi virágzást imádott rózsáinkon.

Rózsafáink: A Rózsafák év közbeni metszését, a törzsbe szemzett fajtacsoportja határozza meg.